Babeczki jogurtowe z nutką cytrynową
- 125 g naturalnego jogurtu
- 75 g masła, roztopionego
- 2 duże jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 150 g mąki pszennej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 125 g drobnego cukru do wypieków
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu wymieszać jogurt z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Dodać jajka, skórkę z cytryny i roztrzepać.
Do składników mokrych dodać przesianą mąkę z sodą, solą i cukrem.
Wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników i uzyskania gładkiej
masy, nie dłużej.
Formy o dowolnych kształtach do mini - babeczek wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości.
Piec w temperaturze 170ºC przez 25 - 30 minut, do tzw. suchego
patyczka. Lekko przestudzić, wyjąć z foremek, wyrównać nożem (ciasto
rośnie 'z górką'). Udekorować lukrem.
Lukier cytrynowy:
- 200 g cukru pudru
- sok z 1 cytryny
Cukier rozetrzeć z sokiem z cytryny. Gęstość lukru regulować przez
dodatek wody (jeśli lukier będzie zbyt gęsty) lub cukru pudru (jeśli
będzie zbyt rzadki).
Ja zrobiłam lukier z mlekiem, czyli szkl. cukru pudru + 2 łyżki mleka, ponieważ stwierdziłam, że może być zbyt cytrynowe- nie żałuje :)
Smacznego :)
Przepis pochodzi z mojewypieki.com, wypróbowany przeze mnie :)
Już dzisiaj chciałabym Wam złożyć życzenia:
Moc prezentów od zajączka
co koszyczek trzyma w rączkach
Wielu wrażeń, mokrej głowy
w poniedziałek dyngusowy.
Życzę jaja święconego
i wszystkiego najlepszego!
co koszyczek trzyma w rączkach
Wielu wrażeń, mokrej głowy
w poniedziałek dyngusowy.
Życzę jaja święconego
i wszystkiego najlepszego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz